La festa de les Falles constituïx una de les expressions més notables de la cultura valenciana, amb repercussions en l’esfera turística, social, política i, evidentment cultural. Amb tot, les Falles, com a expressió artística que s’esdevé en un espai públic on confluïxen diversos interessos i expressions identitàries, han generat una pluralitat d’opinions, en gran mesura diverses i fins i tot enfrontades, que sovint han situat el debat més a prop dels prejuís, els dogmes o el tòpics, que del diàleg constructiu i fèrtil. Davant esta circumstància, l’any 2005, l’Associació d’Estudis Fallers va plantejar la necessitat de posar en marxa un espai de debat i reflexió col·lectiva, una mena d’observatori que aglutinara els diversos sectors socials implicats en la festa fallera.
És tot just per esta raó que el Fòrum de Debats de la Universitat de València i l’Associació d’Estudis Fallers, convoquen les converses Les Falles, a la Nau, una cita anual que aplega especialistes, professionals, artistes, intel·lectuals i fallers en un espai tan emblemàtic com l’Aula Magna de la Universitat de València.
En les últimes edicions hi col·laboren també altres institucions i entitats, com ara la Universitat Politècnica de València, la Seu de la Universitat Internacional Menéndez Pelayo a València, el Gremi d’Artistes Fallers, la Interagrupació de Falles de la Ciutat de València, la Unió d’Agrupacions del Cap i Casal i el Museu Valencià d’Etnologia, fet que demostra la voluntat conjunta de diàleg fructífer dels centres del coneixement universitari i les organitzacions més destacades del món faller.