Converses 2013
Les converses Les Falles, a la Nau, organitzades per la Universitat de València i l’Associació d’Estudis Fallers (ADEF), debatran enguany quin model de Falles és el que els seus protagonistes, els fallers i els diferents sectors directament implicats, volen per a la festa més representativa de la ciutat de València.
Converses 2012
16268
post-template-default,single,single-post,postid-16268,single-format-standard,ajax_leftright,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,qode-theme-ver-5.6,wpb-js-composer js-comp-ver-4.7.4,vc_responsive

Converses 2013

VIII Converses Les Falles, a la Nau
converses2013

13 des. Converses 2013

Els canvis socials i econòmics dels quals estem sent protagonistes els últims anys han envaït totes les esferes de la societat i, com no podia ser d’altra manera, també la festa de les Falles. A més, la festa fallera, participativa per definició, s’ha vist immersa en una sèrie de problemàtiques que han fet perillar algunes de les pràctiques festives més habituals, amb nous condicionants externs i una general indefinició en la resposta per part del col·lectiu faller.

Potser este context és el més adequat per a reflexionar al voltant de la situació actual i futura de la governança de la festa de les Falles, de com pot reorganitzar-se —si cal— a fi de donar resposta als nous reptes plantejats per la societat contemporània. A més, estem en dates pròximes a la commemoració del 75 aniversari de la constitució de la Junta Central Fallera com a organisme rector de la festa de les Falles a la ciutat de València, un model que ha sigut adaptat a nombroses localitats valencianes i que, segons alguns corrents d’opinió, caldria reformular. Per això, el Fòrum de Debats de la Universitat de València i l’Associació d’Estudis Fallers (ADEF) convocaren, un any més, el món faller per reflexionar sobre la situació de la festa i la seua governança.

En la primera taula redona, “Festa i participació al territori faller”, es va tractar com s’organitza la festa i la participació en diferents poblacions falleres de la Comunitat Valenciana. Hi van prendre part José Manuel Benet (expresident de la Junta Local Fallera de Xàtiva), Ferran Martínez (directiu de la Falla Cronista Beguer i exmembre de la Junta Local Fallera de Torrent) i Josep Nos (president de la Federació de Falles de Borriana), moderats per la periodista Montse Català.

La segona de les taules, “L’administració de la festa al cap i casal”, va tractar específicament la situació a la ciutat de València i com es pot adaptar la festa al nous reptes organitzatius del moment actual. Els ponents van ser José Luis Font Barona (faller i advocat), José Vicente Marco (membre de la Falla Santa Maria Micaela-Martí l’Humà), Lluís Mesa (president de la Falla Universitat Vella, gestor cultural) i Sofia Parra (presidenta de la Falla Sant Vicent de Paül-Diputada Clara Campoamor), moderats pel periodista Daniel Borrás (redactor de l’edició de la Comunitat Valenciana del diari El Mundo).

Sens dubte, pensar el model organitzatiu de la festa donarà l’oportunitat de superar els reptes i la problemàtica de la festa de les Falles a mitjan i llarg termini, seguint nous o actualitzats paràmetres de governança i participació. Un punt per on començar, una aposta per consensuar i fer tirar avant.

http://portlandspirit.com/blog/christmasshipsgambler/

Per a la realització de les Converses, comptàrem un any més amb la col·laboració d’algunes de les principals entitats implicades en l’administració de la festa i la reflexió sobre la societat: el Gremi Artesà d’Artistes Fallers de València, la Interagrupació de Falles de València, la Unió d’Agrupacions de Falles del Cap i Casal, la Universitat Politècnica de València i el Museu Valencià d’Etnologia, als quals agraïm el seu suport a estes jornades.

foto hablemos de fallas

foto: Hablemos de Fallas

foto ni fu 2

foto: Ni Fu Ni Fallas

El número 19 de la Revista d’Estudis Fallers inclou una selecció de les intervencions que tingueren lloc en l’edició del 2013 de les converses Les Falles, a la Nau, en un dossier que es pot llegir ací.