L’any 2011, l’Associació d’Estudis Fallers va comissariar l’exposició La falla: un artefacte tecnològic, organitzada pel Vicerectorat de Cultura de la Universitat Politècnica de València. L’objectiu era mostrar al públic la utilització de la tecnologia digital com un dels puntals actuals de la indústria de les Falles.
Amb esta intenció, l’exposició planteja un allunyament conscient dels supòsits de l’univers faller més artesanals i una aproximació als supòsits més industrials i tecnològics. Això es va plasmar a través del procés de treball idea-esbós-maqueta, la seua reproductibilitat tècnica, l’alteració d’escales com a sistema de representació i els conceptes de mecanització i automatització que hui en dia utilitza la tecnologia digital.
D’esta manera, el visitant va poder contemplar l’evolució de la tècnica de construcció de falles, des de la reproducció de figures en fang i motles d’escaiola fins a l’actual en suro blanc a través de les màquines de tall i els robots, passant per la reproducció a escala i el projector d’opacs que han fet possible la tècnica de la vareta.
Com a complement de la mostra i com una hipòtesi de futur en forma de joc sobre com pot evolucionar l’aplicació a les falles de les noves tecnologies, es va plantar una particular falla vinculada a l’exposició, una Instal·lació General de Localització Urbana (combustible). Este IGLU© va ser la primera falla a incorporar ninots creats a partir de la realitat augmentada.
https://thisiskettering.com/accutane-pills/
L’exposició La falla: un artefacte tecnològic es va acompanyar de l’edició d’un catàleg que incloïa diversos textos sobre les noves tecnologies en la creació artística fallera, els efectes de la innovació tecnològica en la producció de falles, l’experiència professionals dels artistes fallers en este camp i una assaig d’explicació i relació de l’IGLU©, entre altres temes.